Verhuizen in tijden van corona

Nieuws

Verhuizen in tijden van corona: Business Post Limburg ging de uitdaging aan en met succes!

Het zijn pittige tijden. Een fors deel van de medewerkers kwam direct na de aankondiging van de maatregelen thuis te zitten. Het werk ging gewoon door; Business Post Limburg was één van de weinige afdelingen die tijdens de sluiting van MTB bleef doorwerken. Hoe heeft Business Post Limburg deze tijden beleefd? En dan ook nog een verhuizing tussendoor. We vroegen het aan Roland Dear.

Hoe hebben jullie deze periode beleefd?

“Het was niet altijd even makkelijk. Gelukkig konden wij onze dienstverlening in de lucht houden, ondanks het feit dat vele medewerkers niet inzetbaar waren. Met uitzondering van de “gewone zieken”, moest 25 tot 30% preventief thuis blijven. We hebben veel overlegd met onze klanten en maatregelen genomen zodat wij onze dienstverlening naar tevredenheid van de klant konden voortzetten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het aantal keren per dag dat wij post en pakketten ophalen bij klanten. Voorheen deden we dit twee keer per dag maar tijdens de afgelopen weken hebben we dit één keer per dag gedaan. Een ander voorbeeld is de ziekenhuizen. Zij kwamen zelf met het voorstel om met eigen vervoer naar onze locatie te komen en de post af te geven in bakken die wij buiten hadden gezet. Onze medewerkers konden vervolgens de post en pakketten sorteren en bezorgen.”

Het nieuwe werken is geregeld en dan staat er een verhuizing op de agenda. Hoe hebben jullie dat aangepakt?

“Eerlijk gezegd, de verhuizing kwam op het slechtste moment dat je maar kon bedenken. Maar de datum stond al maanden vast. Het moest gebeuren. Het gebouw waarin wij gevestigd waren was van Vixia en van de Gemeente Sittard- Geleen. Collé Rental & Sales zou dit gebouw overnemen. Wanneer, dat was nog niet duidelijk. Om dit voor te zijn, waren we al op zoek gegaan naar een andere locatie en hadden we al afspraken met de verhuurder van het nieuwe pand gemaakt.”

Als je terugkijkt, ben je dan blij met de verhuizing?

“Ja, het was hard werken maar dit pand heeft veel meer voordelen ten opzichte van ons oude pand. Dit was bijvoorbeeld heel warm. Onze medewerkers werkten in een grote hal en de leidinggevenden en teammanagers zaten aan de andere kant van het pand, of zelfs op een andere etage. Dat was niet efficiënt. Ruim op tijd zijn we dan ook op zoek gegaan naar een pand dat aan onze verwachtingen voldeed. Een pand dat we zelf konden inrichten en waar medewerkers, leidinggevenden en directie dichter bij elkaar zitten. In ons huidige pand werken we allemaal op dezelfde etage. Het pand heeft grote ramen waardoor er veel licht naar binnen komt. De ventilatiemogelijkheden zijn veel beter en het is er koeler. De arbeidsomstandigheden zijn verbeterd. De OR is overal bij betrokken geweest. Na goedkeuring van de OR zijn we aan de slag gegaan want er moest nog veel gebeuren. Denk aan het aanvragen van een omgevingsvergunning, een gebruiksvergunning, aanpassingen die moesten worden doorgevoerd op het gebied van ICT, glasvezel, de brandveiligheid, het alarm en ga zo maar door.”

We hadden dit niet alleen kunnen doen

“Een verhuizing in deze tijden brengt extra moeilijkheden met zich mee, maar met handschoenen en gepaste afstand is het ons gelukt. We zijn blij met de betrokkenheid van de OR en MTB. We hebben veel steun en advies gekregen van MTB, vooral op het gebied van technische zaken die geregeld moesten worden. Ze hebben ontzettend veel werk verricht. Eind april zijn we binnen twee dagen verhuisd. Wie had dat gedacht! Inmiddels zijn we al twee maanden aan het werk in ons nieuwe pand.”

Nog even terug naar de medewerkers. Hoe gaan zij met de situatie om?

“Er was blijdschap bij medewerkers die mochten doorwerken. Zeker toen ik in Maastricht aankondigde dat wij als een van de weinige afdelingen van MTB aan het werk bleven. Maar voor de medewerkers die verplicht thuis moeten blijven, is het een moeilijke tijd. De bereidwilligheid is enorm. Medewerkers willen graag helpen en werken. We worden regelmatig door medewerkers gebeld of ze toch naar het werk mogen komen. Maar veiligheid staat voor alles. Wel kijken we nu of mensen weer langzaam kunnen instromen. Voor postbezorgers is dat makkelijker dan voor sorteerders in het sorteercentrum. Er mag maar een maximaal aantal mensen binnen werken. Om alles in goede banen te leiden hebben we een tijdelijke Onderdeelcommissie van de OR om over de schouder mee te kijken, zodra we de mensen veilig aan het werk kunnen laten gaan. Natuurlijk willen we dat mensen weer terugkomen. Maar dat kan alleen als het echt verantwoord en veilig is. Hierin volgen wij de richtlijnen van het RIVM en MTB.”

Tot slot. Wat vind jij het mooie aan het werken voor Business Post Limburg?

“De mensen die hier actief zijn een goede toekomst te bieden. In onze pay-off staat niet voor niets: ‘We bieden mensen een betere toekomst’. We geven mensen een plek in de maatschappij. Als wij er niet waren, zouden veel mensen thuis zitten of werk doen dat ze niet leuk vinden. Ik vind het belangrijk dat wij een bijdrage kunnen leveren. Het blijft harde business. Het maatschappelijke aspect is belangrijk maar je moet ook kwaliteit leveren en dat doen we. We leveren