Maatschappelijk verantwoord ondernemen zonder concessies op kwaliteit

Mens en maatschappij als belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Steeds meer organisaties stellen niet alleen winst centraal, maar willen ook verantwoordelijkheid dragen voor maatschappelijke problemen. Overheidsorganisaties als Provincie Limburg stimuleren bedrijven om duurzaam te ondernemen. Zelf hebben zij hierin een voorbeeldfunctie.

Patrick Souren Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Patrick Souren, coördinator Front Office bij het cluster Facilitaire Dienstverlening bij Provincie Limburg, vertelt meer over maatschappelijke verantwoordelijkheid die de Provincie heeft richting de maatschappij. “Mens, milieu en maatschappij zijn belangrijke speerpunten binnen onze organisatie, we willen laten zien dat we het geld van de burger op een verantwoorde manier gebruiken. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in de contracten die wij afsluiten met onze leveranciers. Zij moeten kunnen aantonen dat ook zij duurzaam bijdragen op deze punten. Met het oog op transport en vervoer kijken we bijvoorbeeld naar het milieu, bij het gebruik van materialen houden we rekening met de circulaire economie, om de lokale economie te stimuleren maken we zoveel mogelijk gebruik van regionale leveranciers en waar mogelijk zetten we mensen in met een afstand tot de arbeidsmarkt”.

Social return

Een van de servicepartners waarmee Provincie Limburg zich versterkt op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen is Business Post Limburg. Een groot gedeelte van de postverwerking wordt aan Business Post uitbesteed. “Niet alleen omdat de organisatie actief is in Limburg, maar ook omdat zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten en begeleiden” geeft Patrick Souren aan.

Mooi om te zien is dat de inzet en betrokkenheid van medewerkers bij Business Post Limburg zeer hoog is”

“Bovendien is in de dagelijkse dienstverlening geen verschil merkbaar met een commercieel bedrijf. De postverwerking is een vrij gestandaardiseerd proces en dat gaat in de regel goed. Mocht toch iets fout gaan, dan wordt dat middels korte lijnen snel opgelost. Mooi om te zien is dat de inzet en betrokkenheid van medewerkers bij Business Post Limburg zeer hoog is” lacht Patrick. Dat beide partijen op een fijne manier samenwerken blijkt ook wel uit het jarenlange partnerschap.

Steun lokale organisaties

Ook tijdens de coronacrisis blijkt weer hoe belangrijk het is om lokale partijen te steunen. Kijk juist naar de dingen die wel kunnen, in plaats van wat niet kan. Als kleinere organisatie kan dat wellicht een investering zijn, maar je krijgt er zoveel meer voor terug.”

Tot slot nog een tip voor organisaties die wel aan maatschappelijk verantwoord ondernemen willen doen, maar nog niet goed weten hoe: Het is niet nodig om gelijk de hele bedrijfsstructuur aan te passen. Denk bijvoorbeeld eens om een samenwerking aan te gaan met- of werk uit te besteden aan een participatiebedrijf.

Wilt u weten wat Business Post Limburg voor uw bedrijf kan betekenen?