Mensenwerk slaat de klok bij Business Post Limburg

Een interview met Roland Dear, directeur van Business Post Limburg voor Enne… relatiemagazine van MTB. 

Aandacht, ritme en regelmaat

Roland Dear - Business Post Limburg

In 2019 besloot MTB om het toenmalige Business Post Zuid-Limburg uit te breiden richting Midden- en Noord- Limburg. In overleg met de andere sociale postbedrijven die voorheen alle een eigen postregio bestierden, werden de postactiviteiten gebundeld. Dat leidde tot een beheerste groei naar één postorganisatie: Business Post Limburg, als volledige dochteronderneming van MTB. Bij het bedrijf hebben 550, via de regionale sociale werkbedrijven ingeleende medewerkers, een fijne baan gevonden. Post is hun passie, werkplezier de allerbelangrijkste arbeidsvoorwaarde.

De post is van oudsher een aantrekkelijke werkgever. Het zal met de aard van de werkzaamheden te maken hebben. Het postbedrijf is bij uitstek een organisatie waar de radertjes nauwkeurig in elkaar grijpen en waar ieder een belangrijke taak heeft. De logistiek die zo kenmerkend is voor het postbedrijf kan alleen goed draaien als alle medewerkers de verantwoordelijkheid nemen voor hun aandeel in het proces. Dan ontstaat een soepel lopend geheel. “Bij Business Post Limburg is het niet anders”, zegt directeur Roland Dear. “Ook bij ons bestaat het logistieke vooral uit mensenwerk. Je moet denken, maar ook doen. Dat maakt het werk zo uitdagend voor mensen van sociale werkbedrijven zoals MTB.”

Een praatje maken

Bij Business Post Limburg kunnen medewerkers alle kanten op. Of je nu bezorger wordt, sorteerder of koerier, je komt in een afwisselende baan terecht, waar ook echt iets van je wordt verwacht. Bang dat medewerkers de interesse verliezen of genoeg krijgen van de fysieke uitdaging die het werk vaak met zich meebrengt is Roland niet. “Onze medewerkers houden niet van stilzitten. ’s Ochtends maken we met elkaar een praatje, maar dan gaan we aan de slag, en richt ieder zich op zijn eigen taak. Onze bezorgers en koeriers genieten ook van de vrijheid die hun werk hen biedt en van het buitenzijn: een welkom extraatje dat zij niet zouden willen missen.”

Veel uitdagende taken

In veel wijken is de bezorger van Business Post Limburg inmiddels een vertrouwde verschijning. Het dienstenpakket van de medewerkers is breed, wat betekent dat je ze op meer plekken tegenkomt dan in de wijk, fietsend met de tassen achterop of te voet, de poststukken in de hand. “Je komt onze medewerkers ook tegen bij bedrijven. Hier halen ze de post en pakketten op en zorgen voor verzending”, zegt Roland. “Daar komen vaak veel uitdagende taken bij kijken, zoals repro- en inpakwerk. Denk aan brieven printen, inpakken, sealen, adresseren, couverteren en frankeren. Ook hier geldt dat onze medewerkers daar gepassioneerd mee aan de slag gaan. De hele logistieke klus klaren, dat is waar onze medewerkers voor staan.”

“De hele logistieke klus klaren, dat is waar onze medewerkers voor staan”

Zwitsers uurwerk

Van een lokaal versnipperde organisatie tot een regionaal bedrijf dat loopt als een Zwitsers uurwerk: bedrijven erkennen de meerwaarde van Business Post Limburg. Het Limburgse bedrijfsleven is blij met de dienstverlening van het bedrijf en zijn 550 medewerkers, waarvan het grootste deel wordt ingeleend vanuit verschillende regionale sociale werkbedrijven zoals MTB. 400 bezorgers, 60 sorteerders en 70 koeriers garanderen onder leiding van rayonleiders dagelijks vanuit 25 regionale vestigingen de tijdige bezorging van post en pakketten door heel Limburg.

Verzendtarief

Klanten van Business Post Limburg nemen de maatschappelijke verantwoordelijkheid door te kiezen voor een sociaal geëngageerd postbedrijf. Toch zijn er nog bedrijven in de regio die zelf hun postzaken regelen, vaak tegen een relatief hoog verzendtarief. “Met uitzondering van grotere organisaties die echt een punt maken van verzendtarieven en hierin de beste keuze willen maken, zijn bedrijven hier soms nog niet mee bezig”, zegt hij. “Postverzending is niet altijd een aansprekend onderwerp; het sneeuwt vaak onder in de spannende realiteit van alledag: die van doelstellingen halen, planningen realiseren, dat soort zaken. Het is een begrijpelijke gedachte, maar daarom niet minder een gemiste kans.”

Postverwerking - Business Post Limburg

Zakendoen met een mvo-bedrijf

2019 was een belangrijk jaar voor Business Post Limburg. Het was het jaar van kansen benutten, van doorpakken. Voor de toekomst is de regio verzekerd van een goed geoliede postorganisatie die ruimte biedt aan talentvolle medewerkers die baat hebben bij een baan met ruimte voor persoonlijke aandacht en die hen ritme en regelmaat geeft. Daar hechten bedrijven belang aan, weet Roland. “Organisaties vinden het belangrijk dat ze zakendoen met een mvo-bedrijf. Hun bijdrage straalt ook af op henzelf. Onze slogan luidt niet voor niets ‘Wij bezorgen meer dan post’. En zo is het maar net. Wij bezorgen post, én wij bezorgen onze medewerkers uitdagend, zinvol werk met volop toekomstperspectief. Bedrijven hebben daar een goed gevoel bij. Horen zij daarnaast ook nog eens van de substantiële besparing die met verzending met Business Post Limburg te behalen valt, dan willen ze aansluiten bij ons mvo-succes.”